16 May 2021


Pilonul III

CE ÎNSEAMNĂ REFORMA PENSIILOR?
• REFORMA pensiilor înseamnă extinderea bazelor sistemului de pensii prin adăugarea a încă două surse de pensie (Pilonul II şi Pilonul III), suplimentar la pensia publică de Stat (Pilonul I).
• PILONUL II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani
PILONUL III este denumirea dată sistemului de pensii facultative, administrate de companii private, sistem bazat pe conturi individuale şi aderare facultativă.

 

 

FLEXIBILITATEA PILONULUI III:

Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (Pilonul II), legislaţia Pilonului III nu interzice participarea la pensiile facultative în funcţie de vârstă, oricine putând contribui în sistem cu până la 15% din veniturile brute realizare lunar. Pentru a putea beneficia de o pensie facultativă, condiţiile legale impun ca fiecare participant să aibă cel puţin 90 de contribuţii lunare (nu neapărat consecutive) făcute la fond, o vârstă de cel puţin 60 de ani şi o sumă minimă acumulată.

 

LINIŞTE şi SIGURANŢĂ:

  • Pentru angajat, pensia privata aduce siguranţă, confort şi linişte la momentul pensionării, prin acumularea şi fructificarea contribuţiilor strânse de-a lungul vieţii, în contul/conturile personal din cadrul fondului de pensii facultative.

 

  • Pentru o pensie suplimentară celei de din sistemul public şi celei „obligatorii” (sistemul fondurilor de pensii administrate privat - Pilonul II) puteţi opta şi pentru o pensie facultativă.  în Pilonul III puteţi contribui cu până la 15% din salariu.  

 

MOTIVARE A SALARIAŢILOR:

 

  • Pentru angajatori, pensia privată facultativă poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariaţilor şi de management al resurselor umane dar şi o soluţie avantajoasă din punct de vedere fiscal - deductibilitatea fiscală se ridică la 400 de euro/an pentru fiecare angajat şi la 400 de euro/an pentru angajator.
  • Companiile au acum oportunitatea de a-şi atrage angajaţii de partea lor prin oferirea de pachete de pensii private facultative (Pilonul III), pentru care beneficiază de deduceri fiscale.

 

PE SCURT, AVANTAJE:

În momentul în care nu mai lucrăm nu trebuie să fim nevoiţă a ne schimba radical standardul de viaţă.

Cu cât contribuţia la pensia facultativă e mai mare cu atât pensia poate fi mai mare.

•    Nu plăteşti impozit pentru contribuţie.

•    Suma cu care contribui se deduce din impozitul pe venit.

•    Eşti protejat financiar. La 60 de ani, suma acumulată în cont va fi la dispoziţia ta. La fel se va întâmpla şi în caz de invaliditate permanentă. în caz de deces, moştenitorii legali vor beneficia de banii din contul tău.

•    Ai libertate de mişcare. Tu decizi: fondul de pensii la care contribui, nivelul contribuţiei şi perioada în care o să cotizezi.

•    Siguranţa - rata de rentabilitate a fiecărui fond de pensii se compară cu rata minimă de rentabilitate a fondurilor din piaţă. Dacă un fond este sub rata minimă timp de patru trimestre consecutive, administratorul pierde autorizaţia de funcţionare, iar activele vor fi transferate altui fond. Acesta nu este singurul element de siguranţă oferit de legislaţia pensiilor private.

 

 

 Pension Developments in the Central Eastern European Region

Pensii Private - Primul Loc de MuncaPensii Private - Istoria pensiilor privateAcces cont individual

Acceseaza contul individual de contributii pentru pensia privata Puteţi accesa contul individual de contribuţii la fondul de pensii administrat privat (Fpap) la următoarele link-uri:

» Fpap ALICO
» Fpap ARIPI
» Fpap AZT Viitorul Tău
» Fpap BCR

» Fpap BRD
» Fpap EUREKO
» Fpap ING
» Fpap Pensia VIVA
» Fpap VITAL


mai mult »

Sondaj

Ce metodă de economisire preferaţi?

  Pensie privată facultativă
  Depozit bancar
  Fond mutual
  Asigurare unit-linked
  Numerar

Votează

Total voturi: 1695 Alte sondaje

Ştiri

ANUNŢ IMPORTANT...

Începând cu 4 decembrie 2013 acest site nu mai este actualizat. Toate informaţiile privind sectorul ...


Noul website al Autorității ...

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are, începând de astăzi, 4 decembrie 2013, o nouă ...


Comunicat de presă...

Începând din data de 9 decembrie 2013, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va funcţiona ...