21 Oct 2020


Comunicate de presă şi informări

Noi decizii ale Consiliului CSSPP

-Şedinţa Consiliului CSSPP din 3 decembrie 2009-

 

Astăzi, 3 decembrie a.c., Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis autorizarea prealabilă a fuziunii Fondului de Pensii Administrat Privat KD, fond absorbit, cu Fondul de Pensii Administrat Privat EUREKO, fond absorbant, în urma analizei documentaţiei de fuziune, operaţiune demarată la iniţiativa reprezentanţilor celor două fonduri.

 

Această fuziune se încadrează într-un proces natural de consolidare a pieţei fondurilor de pensii administrate privat în condiţiile în care legea* prevede un plafon minim de 50.000 de participanţi care trebuie atins în perioada primilor 3 ani de la data constituirii fondului de pensii, în vederea asigurării funcţionării eficiente şi în condiţii de siguranţă pentru participanţi. Astfel, fondul de pensii administrat de Eureko - SAFPP (299.718 participanţi) va absorbi fondul de mici dimensiuni KD (7.277 participanţi), administrat de KD Fond de Pensii S.A.

 

Participanţii care nu sunt de acord cu noile condiţii ale fondului absorbant se vor putea transfera fără penalităţi de transfer la oricare alt fond de pensii administrat privat, în termen de 90 de zile calendaristice de la data publicării anunţului privind fuziunea. Fuziunea se va putea finaliza ulterior acestui termen de trei luni. 

 

Menţionăm că procesul de autorizare a fuziunii în sistemul de pensii private - Pilonul II cuprinde două etape, prealabilă şi definitivă, potrivit prevederilor normei 14/2008 care stabileşte reguli privind protecţia participanţilor în această situaţie. Astfel, autorizarea definitivă a fuziunii va putea fi decisă numai după consultarea participanţilor cu privire la noile condiţii ale fondului absorbant. Amintim că administratorul fondului absorbit are obligaţia de a trimite participanţilor, în scris, cu confirmare de primire, noile condiţii ale prospectului fondului absorbant şi de a îi informa asupra posibilităţii de transfer fără penalităţi, în termenul legal menţionat anterior. 

 

Preluarea participanţilor care nu s-au transferat de la fondul de pensii absorbit la fondul de pensii absorbant cât şi preluarea activelor rămase după transferul participanţilor la alte fonduri de pensii administrate privat se vor efectua după obţinerea autorizării definitive a fuziunii, atunci când va începe derularea efectivă a operaţiunii de fuziune a fondurilor de pensii administrate privat.

 

Precizăm că, de la data comunicării deciziei de autorizare prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii, administratorului îi este interzisă încheierea de noi acte individuale de aderare la fondul de pensii absorbit. Administratorii fondurilor care fuzionează trebuie să facă public anunţul de fuziune a celor două fonduri de pensii administrate privat prin publicarea acestuia în cel puţin două cotidiene de circulaţie naţională şi pe website-urile celor doi administratori. Totodată, decizia de autorizare prealabilă va fi disponibilă şi pe site-ul www.csspp.ro, până la eliberarea autorizării definitive de fuziune.

 

 

***

 

Toate celelalte acte individuale ale CSSPP adoptate în şedinţa de astăzi, 3 decembrie a.c. vor fi publicate şi detaliate în Buletinul Lunar al CSSPP, din 15 ianuarie 2010.

 


Data: 2009-12-03
Direcţia Comunicare şi Relaţii Internaţionale: comunicare@csspp.ro

Pension Developments in the Central Eastern European Region

Pensii Private - Primul Loc de MuncaPensii Private - Istoria pensiilor privateAcces cont individual

Acceseaza contul individual de contributii pentru pensia privata Puteţi accesa contul individual de contribuţii la fondul de pensii administrat privat (Fpap) la următoarele link-uri:

» Fpap ALICO
» Fpap ARIPI
» Fpap AZT Viitorul Tău
» Fpap BCR

» Fpap BRD
» Fpap EUREKO
» Fpap ING
» Fpap Pensia VIVA
» Fpap VITAL


mai mult »

Sondaj

Ce metodă de economisire preferaţi?

  Pensie privată facultativă
  Depozit bancar
  Fond mutual
  Asigurare unit-linked
  Numerar

Votează

Total voturi: 1692 Alte sondaje

Ştiri

ANUNŢ IMPORTANT...

Începând cu 4 decembrie 2013 acest site nu mai este actualizat. Toate informaţiile privind sectorul ...


Noul website al Autorității ...

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are, începând de astăzi, 4 decembrie 2013, o nouă ...


Comunicat de presă...

Începând din data de 9 decembrie 2013, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va funcţiona ...